גרעון בהוד השרון, חשב מלווה להוד השרון?

עדכון רבעון שלישי הוד השרון: לאחר ניסיונות לכאורה לעכב את פרסום הדוחות הכספיים, הגרעון עלה ל-81 מליון ש"ח.

ברבעון הראשון של שנת 2023 הגרעון בעיריית הוד השרון עלה ל-58 מליון ש"ח. התקציב הכללי של עיריית הוד השרון הוא מילארד ש"ח לשנה. הוא בנוי מתקציב רגיל (שוטף) בערך 800 מליון ש"ח ותקציב מיוחד (תב"ר, תקציב פיתוח) של בערך 250 מליון ש"ח המגיע מהמדינה.

התקציב השוטף נועד לתפעול העירייה ותחזוקה, והתקציב הרגיל לפעולות מיוחדות. כמו למשל, בניית בתי ספר, תכנון איזורי תעשיה, שיפוץ רחובות, רמזורים וכו'.

את תגובת העירייה לגרעון אפשר לקרוא בכתבה של ירוק.

הדו"ח לרבעון הראשון של 2023 נמצא כאן.

התקציבים לשנים הקודמות כאן.

לגרעון עירוני יש משמעות נרחבת עבור התושבים. החל מפגיעה ממשית באיכות השירות (פחות פינוי זבל, פחות תיקוני מדרכות, פחות שיפור פני עיר). אך גרוע מזה, עיר שהיא מאוזנת מבחינה כלכלית נקראת "רשות איתנה". אם היא מפסיקה להיות מאוזנת, המדינה ממנה לה חשב מלווה. המשמעות בפועל, שראש העיר הוא כבר לא ממש ראש עיר, כי כל ההתנהלות הפיננסית כבר אינה בידיו.

מדוע עיריית הוד השרון הגיעה לכזה גרעון?

לפני שנצלול לסיבות לכך, כדאי לציין שהעירייה עשתה כל מה שביכולתה כדי לא לפרסם את הדוחות. שבניגוד להבטחות על שקיפות, היה צריך התערבות של משרד הפנים כדי שהעירייה תפרסם את הדוחות. כך לא נוהג מישהו שאין לו מה להסתיר. זו התנהגות שעל פניו אינה חוקית.

הסיבה העיקרית לדעתי לגרעון, היא בשתי מילים "ניהול גרוע". אחוזי גביית הארנונה בהוד השרון גבוהים, האוכלוסיה צעירה וחזקה ואין הרבה צורך בתמיכות סוציאליות. יש הרבה בניה חדשה שהכניסה הרבה היטלי פיתוח. ובכל זאת, הגרעון של העיר הולך וגדל.

קשה לדעת באופן ישיר מה בדיוק התפקשש בניהול העירייה, אבל יש סימנים. למשל, במקום לבנות בתי ספר מהתקציב הבלתי רגיל המתקבל מהמדינה. שני בתי ספר "זמניים" נבנו בעיר. אחד ברחוב האהבה ואחד במתחם בית הנערה. בשני המקרים, מדובר על בזבוז כספים, במקום שהמדינה תשלם, העירייה משלמת. במקום שהילדים ילמדו בבית ספר מדוגם עם כל המתקנים (ספורט, ספריה, וכו') הם לומדים בבית ספר חלקי.

סיבה נוספת היא ניהול גרוע. אפשר לראות את זה למשל באופן שבו העירייה מבצעת עבודות בשטח.פיקוח לקוי משמעו בזבוז כספים.

אך יתרה מזה, יו"ר האופוזיציה משה חנוכה מדבר על נושאים נוספים הנוגעים לניהול העיר. הטענה העיקרית נוגעת לאופן שבו אמיר כוכבי מנהל את העיר. ישנן טענות על תרבות רעילה בעיר, על מינוי מקורבים אומרי הן, על שכבה ניהול מיותרת וחדשה שכוכבי הכניס (לכאורה) בעיר. על הוצאות כספיות תמוהות בגופים המשויכים לעירייה כמו חברת אלומה ומרכז האומנויות. על כלכלת בחירות שבה העירייה נכנסה לאמוק של שיפוץ פארקים ציבוריים ורכישת הופעות של אומנים, על הוצאות תכנון של בית ספר בעלות של מאות אלפי שקלים לפני שבדקו אם האדמה רעילה.

אילו הדבר בידינו, מה היינו עושים? היינו מתחילים מתחיל בקיצוץ משמעותי בתקציב יחסי הציבור של העירייה.
למיטב הבנתי, הגרעון נובע בעיקר מניהול לא מספיק טוב. למשל, הקימו בתי ספר בחופזה, כי לא עבדו נכון מול משרד החינוך. זה עלה 20 מליון ש"ח לקופת העירייה.
הייתי מכניס יועץ אירגוני שימפה את התהליכים בארגון על מנת למצוא האם יש הצדקה ותועלת בכל שדירת הניהול.
הייתי מבצע בדיקה של כל המכרזים, בעיקר את המקרים בהם בוצע פטור ממכרז.
הייתי בודק לעומק את הפעילות של החברה הכלכלית ושל חברת אלומה. לפי מה שהבנתי, יש שם הרבה מליונים שלא ברור להיכן הם מגיעים ולמה.
הייתי מפתח את נושא בקשות המימון מהמדינה, כדי להימנע ממצבים כמו בזבוז כספים על בתי הספר.
כלכלה ירוקה היא כלכלה נכונה ויעילה יותר. כשנהיה במועצה, נפעל על מנת להבטיח חסכון ויעלות לצד שמירה קפדנית על ערכי הסביבה בעיר.


2022 – הוד השרון בגרעון של 24 מליון ש"ח

2023 – הוד השרון בגרעון של 43 מליון ש"ח

חוזה חדש הוד השרון

לא התבלבלתם, האתר הזה הוא של תנועת הירוקים בהוד השרון, אבל ראיתי צורך לברך את חוזה חדש, מיזם של המחאה כנגד ההפיכה השלטונית. ולמרות שמדובר על סיעה המתחרה לבחירות המקומיות, עדיין, אני חושב שאפשר לברך אותם על המהלך, ולפרגן.

נשאלת השאלה, מדוע, המחאה רואה צורך לפעול בעיר שראש העיר שלה הוא הדובר הבולט ביותר בנושא מכל ראשי הערים. הרי לכאורה, מר כוכבי, הוא מר מחאה. הוא ואנשי הקואליציה שלו, (רן יקיר, רפי בן מרדכי) התגייסו וכבר שבועות ארוכים מארגנים את העצרת המרכזית בכיכר העיר. והנה, הם מקבלים איגוף משמאל?

אני לא יכול לדבר בשם חוזה חדש, אבל כן עיינתי בפירסומים שלהם. חוזה חדש הבינו שהבעיה בישראל אינה רק בשלטון המרכזי, אלא נובעת מבעיות חמורות ביותר בעצם המבנה של השלטון המקומי. והמצב בהוד השרון, אינו לגמרי תואם את היומרות של ראש העיר להיות סמל לדמוקרטיה. למשל, בתחום השקיפות, או איכות הניהול.

ההתמודדות של חוזה חדש בבחירות המקומיות, לדעתי מעמידה את היומרה של כוכבי במבחן מאוד קשה ומחזקת את הביקורת כלפיו שעיסוקו ברמה הארצית בא על חשבון תפקודו ברמה המקומית. יתרה מכך, מסתבר, שלכאורה כוכבי אינה בשר מבשרה של המחאה. ולמרות כל המאמצים שלו להזדהות איתה, בפועל, נראה שיש כאלו המערערים על התרומה שלו לדמוקרטיה.

אבל הסיבה העיקרית שאני רוצה צורך לברך את אנשי חוזה חדש על הצטרפותם לפוליטיקה המקומית, היא בדיוק מה שנגזר מהשם שלהם. הם חדשים, הם לא מייצגים אינטרסים כלכליים נסתרים, הם לא באים לבנות את עצמם/ביתם דרך הפוליטיקה המקומית, הם אידאולוגים. בדיוק כמו הירוקים. הם באו כדי לעזור לעיר לשפר את עצמה. נקודות המחלוקות ביננו קיימות. אנחנו מגיעים ממקום אקולוגי וסביבתי, הם מגיעים יותר מהפן הניהולי ציבורי. אלו אינן מטרות סותרות, אלא מטרות משלימות. גם אנחנו מאמינים בשקיפות, גם אנחנו רוצים מנהל תקין. אנחנו מאמינים שאפשר להתגבר על חילוקי הדיעות ברמה הארצית כאשר עובדים ברמה המקומית, אני משער שהגוון האידאולוגי שלהם הרבה יותר מובהק ברמה הלאומית.

בכל מקרה, אין לי אלא לאחל להם בהצלחה. אנחנו נשמח לעבוד איתם במועצת העיר, לפחות איתם יודעים היכן עומדים.
אבל אם הסביבה יקרה לליבכם, אם אתם רוצים להתמקד בבעיות איכות האוויר, רעש, זיהום, נגישות, אז הירוקים הם הבחירה שלכם.

הפתרון שלנו לאיכות התחבורה הציבורית בהוד השרון

כל כך הרבה פעמים הילדים שלי מתקשרים: "אבא, תבוא לאסוף אותי, האוטובוס לא הגיע/דילג על התחנה" שכבר הפסקתי לספור. וכך בלית ברירה, אני צריך לצאת לחצי שעה נסיעה (הלוך ושוב) כדי שהמסכנים לא יתייבשו בחום.

הלוואי שזה היה אחרת. הלוואי שתחבורה ציבורית היתה משהו מובן מאליו, שאפשר היה לצאת מהבית בשעה קבועה ולדעת שהאוטובוס יגיע בזמן. תחבורה ציבורית צריכה להיות משהו שאפשר להסתמך עליו. ובהוד השרון, זה לא המצב.

נושא התחבורה הציבורית הוא נושא מורכב, וכמו בהרבה נושאים אחרים, הוא מערב מספר רשויות. הרשות המקומית אחראית על התחנות, אבל היא לא יכולה להשפיע לא על זהות המפעיל ולא על הקווים. זה בסמכות משרד התחבורה. יחד עם זה, יש הרבה כלים בידי הרשות שיאפשרו לה להשפיע על איכות השירות.

ההצעות שלנו, הירוקים הוד השרון, היא לשפר את הבקרה של העירייה על המצב בשטח, באמצעות שני כוונים:

הראשון, הוא העמקת המעורבות של הקהילה. כיום, כאשר יש בעיה, יש צורך למלא הטופס הזה באתר של משרד התחבורה. זה לא תהליך נוח או פשוט, ומצריך די הרבה התעסקות. לכן, המטרה הראשונה של העירייה צריכה להיות להקל על האזרחים להגיש תלונה, וזאת באמצעות איסוף התלונות במוקד העירוני. באופן כזה, הרבה מאוד בעיות שאנשים מתקשים להציף בכלים הרגילים יגיעו לעירייה. העירייה תוכל להציג את המצב האמיתי של התחבורה הציבורית ולדרוש פעולה.

דבר נוסף שהעירייה צריכה ויכולה לעשות, זה להעלות נוסעים סמויים. פקחים מטעמה שיכנסו לאוטבוסים ויבדקו את האופן שבו השירות ניתן בפועל. את האדיבות של הנהג, אופן הנהיגה שלו, האם הוא מדלג על תחנות וכו'.

בעיה עיקרית נוגעת לתזמון בין האוטובוסים לבין הרכבות. זה נושא שהעירייה היתה צריכה לדאוג לו מול משרד התחבורה. כפי שהעיריה דואגת להסעת בני נוער לתל-אביב בשבתות, אפשר היה לארגן שאטלים לתחנות הרכבת (ולו משום שהחניות שם מתפוקקות די מהר).

והדבר החשוב ביותר שהעירייה היתה צריכה לעשות, זה שהבכירים שלה יתחילו להשתמש בתחבורה הציבורית. הדברים נראים אחרת כאשר אתה מחכה בתחנה בחום. אז מבינים טוב יותר את החשיבות של עיצוב התחנה (באחריות העירייה) זה שאין ברזיה ליד כל תחנה, את התסכול כאשר נהג מדלג על התחנה או הפחד כאשר הוא בולם בפתאומיות כאשר אתה בדיוק עומד נעמד כדי לרדת בתחנה.

מי אמר שעיריית הוד השרון לא קשובה להצעות. שבוע אחרי שהפוטס הזה עלה, העירייה החליטה לקבל את ההצעה.


הירוקים הוד השרון – כתבה ב- mynet

המצע של הירוקים הוד השרון

החזון שלנו נוגע לקהילה ולסביבה. אנחנו נהפוך את הוד השרון לעיר שכיף להסתובב בה. עיר ירוקה, מזמינה ונעימה. אנחנו פעילים וותיקים המתכנסים בתנועה חדשה מתוך תחושת חירום ואחריות. 

"הירוקים הוד השרון" מורכבת מנציגים של קהילות בהוד השרון. אנחנו מאמינים שסביבה בריאה היא הבסיס לחיים טובים ולקהילה משגשגת. העצמת הקהילה היא הדרך הנכונה לשפר את איכות החיים בעיר. 

תושבי הוד השרון סובלים מבעיות רבות וחלקן אף הוחמרו לאחרונה. החל מבעיות בתחושת הביטחון האישי ועד מחסור במוקדי תרבות. הבעיות העירוניות שלובות זו בזו, כפי שהמחסור בשבילי אופניים מקרין על בעיות התנועה, שהיכולת לנוע בעיר ברגל נפגעת בשל מצב המדרכות ומבעיות העצים וההצללה, כפי שחוסר קשב מצד הרשות, משפיע על עיצוב גינות הילדים. כל אלו הן בעיות סביבה, כמו גם המחסור בקירות אקוסטיים והאופנועים המטרידים את השינה בלילות. 

אנחנו שואפים לסביבה ירוקה המזמינה אנשים להסתובב בחוץ, סביבה שכיף לחוות אותה. אנחנו מתגעגעים למה שהיה כאן בעבר ושותפים לתחושת המחסור בסביבה ירוקה וטבע עירוני. 

התפיסה שלנו היא תפיסה מכילה, מציאת פתרונות ופשרות. אנחנו מיישמים את זה בתוך הקבוצה שלנו, אנחנו פעילי שמאל וימין ועם כל הקשיים והמורכבות, אנחנו מוצאים את המשותף. יש איתנו תושבים לצד בעלי עסקים.  יחסי אמון הם בסיס לפשרה.

נושאים המטרידים את השכונות הוותיקות, באים לידי ביטוי גם בהפרעות לאיכות החיים בשכונות החדשות. נמנים עלינו מנהלים בעלי ניסיון עשיר. אנשים שהכיחו את יכולתם במגזר הפרטי, בתעשיה ובהייטק ומשתוקקים לעשות למען העיר מה שעשינו כבר במקומות אחרים. 

אנחנו נפעל להעצים את הקהילות בעיר ולהגדיל את הקשב מצב הרשות. נפעל לשפר את השקיפות בפעילויות העיריה ונפתח ממשקים חדשים בין הרשות לתושבים. אנחנו פעילים למען תושבי העיר כבר שנים ומכירים את הבעיות על כל צדדיהן. 

סביבה טובה היא סביבה טובה לכולם, אנחנו רוצים עיר שכיף לשהות בה ושאפשר להתגאות בה. באנו לשנות, בצעדים קטנים אבל עקביים, מתוך הבנה ונחישות. יש לנו חזון ירוק להוד השרון שאפשר יהיה להתגאות בה. 

המחויבות שלנו היא קודם כל לתושבים, אנחנו מגיעים בגישה מעשית. המצב של הוד השרון פחות טוב מזה של שכנותיה, ונשמח אם נוכל ליישר קו מבחינת השירות לאזרח והחוויה העירונית עם רעננה וכפר סבא. 

באנו לצבוע את העיר בירוק ולהגדיל את השמחה של התושבים. להפוך את העיר נוחה יותר, להולכי רגל, לזקנים ולילדים. לתת לתושבים את ההרגשה שיש תועלת במעורבות שלהם, שהם חלק מעשייה רחבה ושהתרומה שלהם לא רק מקובלת, אלא גם מעודדת על ידי הרשויות. 

אנחנו חרדים מפני שינוי האקלים. כאנשי סביבה, אנחנו מרגישים את השינויים וחוששים מפני העתיד. ההכנות לקראת השינויים הבאים עלינו היו צריכות להתחיל לפני עשור אך גם כיום, לא נעשה מספיק. לשינויים במרחב הציבורי לוקח זמן להתממש ואנחנו מאחרים בהכנה של העיר. כירוקים, אנחנו בעלי הרצון, הידע והיכולות לעזור לעיר הזו להתמודד עם הצפוי לה. הצבעה לנו, היא ההצבעה לעתיד שלנו ושל ילדינו.
זה אפשרי, אנחנו מרגישים שינוי. בנכונות, בהצטרפות, בהתרגשות לקראת עתיד טוב יותר.

החזון של הירוקים הוא לראות את הוד השרון ירוקה יותר, מזמינה יותר ונוחה הרבה יותר כדי שיהיה אפילו יותר נעים להסתובב בה ולחיות בה. כירוקים אנו פעילים וותיקים, המתכנסים בתנועה חדשה מתוך תחושת חירום ואחריות.

זה אפשרי, אנחנו מרגישים שינוי. בנכונות, בהצטרפות, בהתרגשות לקראת עתיד טוב יותר.