הירוקים הוד השרון – כתבה בירוק

הסביבה שלנו משתנה כל הזמן, אנו רואים איך העיר הופכת לאחרת מול העיניים שלנו. מצד אחד הגידול בתושבים מהיר מאוד, מצד שני לא כל המתקנים והשירותים התפתחו באותה מהירות.
הוד השרון שלנו, שהייתה עיר של ירוק ושל עצים, הופכת להיות עיר של מגדלים ובטון. היכן שבעבר שיחקו ילדים בין הפרדסים והשדות, צמחה עיר שקשה להתנייד בה וקשה למצוא צל.

התחושה הזו, שמשהו משתנה מהר, שהעיר שאהבנו כבר אינה אותה עיר, אינה רק תחושה נוסטלגית, אלא קצה קרחון של שינויים רבים העוברים על העיר שלנו, במגוון רב של נושאים. נושאים המשפיעים על איכות החיים שלנו יום יום. והרבה מאוד מהנושאים הללו הם נושאי סביבה.
המדרכות שאנחנו צועדים עליהן, החניות שאנחנו מחפשים, הדרך של הילדים לבית הספר, האוויר שאנחנו נושמים והרעש ברחובות, הם כולם נושאי סביבה. למרות החשיבות הרבה של נושאים אלו לחיים שלנו, אין אף תנועה פוליטית בהוד השרון המתמקדת בשיפור שלהן.
עד עכשיו.
הירוקים הוד השרון היא תנועה צעירה אשר החלה פועלה לפני כשנתיים, כאשר הועלו באתר וביוטיוב סרטונים על נושאים סביבתיים וחברתיים בוערים. כיום תנועה זו מתעתדת להיבחר למועצת עיריית הוד השרון ובכוונתה לפעול במלוא מובן המילה ולקדם כמה יותר נושאים שיטיבו עם תושבי העיר.
אנו מתכוונים לטפל גם בנושאים סביבתיים וגם ביתר הנושאים שיובאו לפנינו ואנו נעשה זאת בשיתוף פעולה יחד עם הגורמים שיבחרו ובשימת לב שהכל מנהל תחת מנהל תקין ובשקיפות .
הירוקים הוד השרון פועלים בשיתוף פעולה עם פעילים סביבתיים וחברתיים מכל הקשת הפוליטית, מאוחדים על ידי ההבנה שברמה המקומית אפשר וצריך לפעול במנותק מהפוליטיקה הארצית.
אנחנו מאמינים שסביבה בריאה היא הבסיס לחיים טובים ולחברה בריאה. אנחנו מאמינים במתן עוצמה לקהילות כדרך לשפר את איכות החיים בעיר. אנו מאמינים ביכולת של התושבים לעזור לשפר את העיר.
רם אגמון הוא פעיל סביבתי כבר 30 שנים. במסגרת הפעילות שלו עסק בבניית כיתות בבתי ספר, סייע בעיצוב המדיניות הטכנולוגית בוועדה הלאומית לטכנולוגיית המידע במשרד האוצר. רם הקים ותחזק את האתר הגדול של קהילת המחאה נגד יוקר המחיה וכיום מפעיל את ערוץ היוטיב "מגלה ארץ" העוסק בנושאים סביבתיים. כמו כן, היה פעיל במאבקים סביבתיים מהמאבק נגד תחנות הכוח, הטיפול במכון הטיהור בהוד השרון ופעילות סביבתית רבה בהוד השרון.
ירדן בר מגיעה מעולמות ניהול עובדים. כיום אחראית על קלדנים בתאגיד השידור המקלידים כתוביות לכבדי שמיעה בעברית ובערבית בזמן אמת. בעבר עסקה במכירות של מעלוני נכים ונגישות למגבלי תנועה וגם עסקה בקידום תכניות של בתי עסק בתחום המזון בדרך לקבלת היתרים מרישוי עסקים בכל הארץ.

https://hoha.co.il/?p=13616

התנגדות לתוכנית בית הנערה

נאמני העצים הוד השרון, יחד עם פעילי נחל הדר והירוקים הוד השרון הגישו התנגדויות לתוכנית בית הנערה.

קיימות מספר סיבות מדוע אנחנו מנגדים לתוכנית החדשה של העירייה לבית הנערה:

תוכנית בית הנערה כפי שהוגשה על ידי העירייה כוללת מבנים לשימור. המבנים הללו נמצאים בקירבה לעצים. מהניסיון שלנו עם תוכניות פיתוח הבניה במקום תפגע בעצים, כפי שקרה עם העצים בבית הספר התיכון שנבנה בבית הנערה. הדבר גרם להרס של שדרת עצים לשימור.

בעיה נוספת עם התוכנית החדשה היא שהתוכנית חלקים מנחל הדר אל מתחת לאדמה. מה שיגרום להאצת הזרימה בנחל. כיום, נחל הדר הוא נחל אכזב, הוא מזרים מים בעיקר בגשמים. בעקבות השינויים באקלים, הגשמים באיזורנו הופכים עזים יותר. כתוצאה מכך, הנחלים מתחילים לעלות על גדותיהם. אם לא נשאיר לנחלים מרווחים שאיפשרו טיפול בעודפי המים, הדבר יגרום להצפות.

מעבר לקבירת חלקים מהנחל מתחת לאדמה, התוכנית החדשה תאפשר לבנות חניוניים מתחת למפלס הנחל.

מסמך ההתנגדויות

סטטוס התארגנויות חברתיות סביבתיות בהוד השרון

תוכנית בית הנערה
וועד פעולה: נאמני העצים הוד השרון
סטטוס: נאמני העצים הגישו התנגדות לתוכנית בית הנערה בהתייחס לשימור העצים, הרחבת דרך הבנים, ושמירה על צביונו של נחל הדר.
תוכנית בית הנערה הועברה אל הוועדה המחוזית. העירייה לא קיבלה את התנגדויות התושבים הנוגעות לבעיות תכנון תוואי נחל הדר ולפגיעה האפשרית בעצים בשל תוכניות העירייה. 

קידום טיפול נכון בעצים
וועד פעולה: נאמני העצים הוד השרון
סטטוס: הושגה החלטה של העירייה לשמור על עצים במרחב העירוני. קודם הנושא של סקר העצים ותוכנית הנטיעות בעיר. קיים קו חם להגנה על עצים. בפועל נראה שהעירייה אינה מגנה על העצים בעבודות שהיא מבצעת.

הזיהום ממכון הטיהור
וועד פעולה: יש, בקשר שוטף עם תאגיד המים.
תקציב להעברת מכון הטיהור: אין.
לוחות זמנים לתכנון פתרון זמני להעברת השפכים העודפים: אין.
פרויקטור בתשלום לנושא העברת השפכים: אין
פיילוט טיהור הריחות באמצעות אוזון: בפועל הריחות ממשיכים. 

סיירת הורים
קיימות מספר יוזמות בנושא, ברוב העיר עדין לא ממושש. ההיקף נמוך מהרצוי. אין מידע עדכני מהעירייה לגבי היקף הפעילות. 

חוכנית התחדשות גיל עמל
וועד פעולה: בהתארגנות.
לוחות זמנים למימוש התוכנית: לא ידוע. 

טיפול במפגע הקמינים
וועד פעולה: קיימת נציגות העובדת מול העירייה.
פעולות מצד העירייה: החורף היה פחות קר ופחות אנשים סבלו מהעשן. נתלו מספר פוסטרים, הרעיונות של פרדס חנה כרכור שמאוד צימצו את הבעיה – לא יישומו בהוד השרון.

בית הספר בנווה הדר
וועד פעולה: קיים, ממעט בפעילות.
סטטוס: ב 31.3 נערכה בדיקת רעילות מי התהום. למרות שהתוצאה היתה צריכה להתקבל עד סוף אפריל, עד עכשיו העירייה לא חושפת את התוצאות.

גינות הילדים
וועד פעולה: לא קיים כוועד, יש מספר נציגים העובדים מול העייריה.
יש חוסר שביעות של התושבים מתכנון הגינות החדשות. חוסר השביעות נוגע לבעיות של הצללה, שימושיות, ומחסור במתקנים. 

נושאים שעדיין לא מטופלים על ידי הקהילה:

תשלומי הארנונה העיסקית
חומות אקוסטיות
רעש וזיהום אוויר מבתי עסק
מדרכות ודרכי גישה

בעיתון "הארץ" פורסם מאמר בנוגע לבנייתה של חורשת טל. שני ציטוטים של הספר ס.יזהר צדו את עיני:
"ארץ מכוערת תוליד אנשים מכוערים. אנשים מכוערים יולידו עולם מכוער, ועולם מכוער לא יוליד עוד אלא יחנוק (…) שני צדדים צריכים לחוק זה. צד הציבור מזה וצד הטבע מזה, אלא שהאחרון אילם"

"אי אפשר לאדם בלי שיישאר לו מרחב בלתי מתוקן בידי אדם. אי אפשר להתקיים במקום שהכל כבר אורגן ותוכנן עד גמירתו, עד מחיקת כל צלם דמות הווייתו הראשונה, הטבעית, האורגנית, של מסד הארץ. הכרח שיהיה לו לאדם מקום ללכת ולהתנער ולהתרענן מן העיר, מן הבנוי, מן הסגור והשגור, לאגור לו מגע מרענן עם הראשוני, עם הפתוח, עם הטבעי, עם לפני היות האדם — אם היה זמן כזה"

מה שהיה נכון אז, נכון עוד יותר עד היום. אם לא נדאג לשמר כמה שיותר מהארץ הזו, נאבד אליה כל קשר והקשר.

https://www.haaretz.co.il/gallery/trip/2023-07-03/ty-article-magazine/.premium/00000189-1b14-df82-a78f-7f36534f0000