איפה הכסף?

איפה הכסף?

עיריית הוד השרון היא ישות כלכלית אדירת ממדים. אילו זו היתה חברה מסחרית, היא היתה נכנסת לרשימת 200 החברות הגדולות בארץ, עם תקציב נושק למילארד שקל, זהו  הכלכלי החזק ביותר בעיר. יחד עם זה, התקציב הוא רק חלק מהכוח העומד לרשות העירייה והעומד בראשה. העירייה היא גם זו המסדירה את נושא הבניה בעיר. המחיר של בניין בן 20 קומות בערך רבע מיליארד ש"ח. לכן, יש צורך קריטי בשקיפות בכל הנושא לפעולות העירייה, בפרט, אם כי לא רק, בכל הקשור לנדל"ן. 

חייהם של יזמי הבניה אינם פשוטים. זו אחד התחומים הקשוחים לעבודה בישראל, מה שעלול להפיל פרויקט (ואף את היזם) הן עלויות המימון. רובם של היזמים נאלצים לגייס כסף ממקורות חיצונים ,לרוב בנקים. והריבית שהם משלמים היא בעל השפעה ישירה על כדאיות הפרויקט. ז"א, אם יזם מתחיל לגייס כסף ומסיבות כל שהן יש עיכובים בבניה, הוא עלול לא רק להפסיד את הפרויקט, אלא אולי אף את החברה היזמית. מי שיכולה להשפיע באופן ישיר על זמן הבניה ועל כן גם על העלויות, היא העירייה. 

באחד הדיונים שנכחתי בו בעירייה, ביקשו אנשי העירייה הקלות במתן היתרי בניה. לטענתם, יש 400 בקשות הממתינים בתור להיתר. אבל זו לא סיבה לפגוע בפיקוח על היתרי הבניה, כי הנתון הזה הוא חסר חשיבות. השאלה אינה כמה ממתינים להיתר, אלא מה הזמן הממוצע לקבלת היתר מהעירייה. 

פניתי למספר חברי מועצה, ולבסוף אף מצאתי אחד שהתגייס לנסות להשיג את הנתונים. הנתונים נמצאים בעירייה, במערכות המחשב שלה. כל מה שהם צריכים זה לייצא את הנתונים לקובץ ואז אפשר יהיה לנתח אותם. העירייה חשבה אחרת. 

נאלצנו לפנות לגופים רבים בירושלים כדי שהם יחייבו את העירייה לתת לנו את מה שלמעשה שייך לנו, זהו מידע שלנו, של האזרחים. האם יש קבלנים ויזמים הזוכים ליחס מועדף בעירייה? זו שאלה הנוגעת לכיס של כולנו, כי אם עלויות המימון של הקבלנים גבוהות יותר, הם יגלגלו את העלויות עלינו, הצרכנים. 

אחרי הרבה לך ושוב, קיבלנו נתונים, חלקיים ומודפסים, למעשה, נתונים שאי אפשר לעשות בהם שימוש. וזו אינו המקרה היחיד שהעירייה מסתירה לכאורה מאיתנו מידע קריטי לחיינו בעיר. כך גם רשימת העסקים בעלי רישיון עסק וכך גם בנושא בדיקת רעלים שהיא ביצעה באדמות בעיר בעיר ומסרבת למסור את הנתונים.

עשורים שאני פעיל בתחום השקיפות הציבורית ופתיחת נתונים שלטוניים בפני הציבור, ניהלתי עמותה בנושא תוכנה חופשית וסטנדרטים חופשיים, הייתי חבר בוועדה הלאומית לטכנולוגית מידע במשרד האוצר, עבדתי בנושא הזה עם חברי כנסת מכל זרמי הקשת הפוליטית (דב חנין, תמר זנדברג ומשה פייגלין). 

לשקיפות הנתונים יש השפעה כלכלית ישירה על הכיס של כולנו, היא מאפשרת פיקוח ובקרה על התנהלות הגופים המוסדיים. כחבר מועצה, אהנה מגישה טובה יותר אל מערכות העירייה ויכולת לפעול מול גופי הפיקוח בירושלים. לתת לי כוח, זה לתת לכם כוח ולאפשר לכם לדעת יותר על הסביבה בהם אתם חיים. זו אינה רק שאלה של הגנה על הסביבה, זו שאלה של הגנה על הכיס, של כולנו. 

רם אגמון

הירוקים הוד השרון. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *